Wat is een Rocky?

De Daihatsu Rocky is een compacte terreinwagen van het Japanse merk. Het model werd in veel verschillende landen uitgezet, maar verscheen niet overal onder dezelfde modelnaam. In Europa kennen we de Daihatsu Rocky, maar in het Verenigd Koninkrijk kennen ze dezelfde auto onder de naam Daihatsu Fourtrak. In Japan wordt de auto de Daihatsu Rugger genoemd. Dit is apart, want in Japan bestaat er ook de Daihatsu Rocky. Dit is dan weer de Japanse uitvoering van de Daihatsu Feroza. Zo kan een enkel model nogal eens voor wat verwarring zorgen als we over de grens kijken. Ook is deze 4x4 verkocht onder de naam Toyota Blizzard.

De opvolger van de Daihatsu Taft

De Daihatsu Taft werd gemaakt tot het jaar 1984. In dat jaar werd de Daihatsu Rocky in productie genomen om dit model te gaan vervangen op de markt. De Daihatsu Rocky is een kleine terreinwagen met 3 deuren en werd goed ontvangen op de Europese markt. Het was één van de eerste modellen die echt succesvol werden in Europa. De eerste generatie van de Daihatsu Rocky bleef tot 1992 in productie. De Daihatsu Rocky is er in twee verschillende varianten uit deze eerste generatie, namelijk met een afneembaar dak en zonder afneembaar dak. Er zijn daarnaast drie verschillende motoren in de Daihatsu Rocky modellen. Er is een dieselmotor zonder turbo met een vermogen van 73 pk, een 2,0 liter benzinemotor met een vermogen van 88 pk en een 2,8 liter dieselmotor die hetzelfde prestatievermogen kent als de 2,0 liter versie. De benzinemotoren die in de Daihatsu Rocky modellen te vinden zijn, zijn van fabrikant Toyota. De dieselmotoren zijn ontwikkeld door Daihatsu zelf.

De tweede generatie van de Daihatsu Rocky

Deze werden gemaakt vanaf 1992 en de productie liep door tot 2002. Deze modellen zijn iets grover vormgegeven en beschikken over motoren met meer vermogen. Er is een dieselmotor met turbo intecooler die een prestatievermogen van 102 pk levert en er is een benzinemotor van 2,2 liter met een prestatievermogen van 91 pk. In de tweede generatie zijn geen voertuigen meer te vinden die voorzien zijn van een afneembaar dak.

Unieke uitvoeringen

De Bertone Freeclimber is eigenlijk een speciale versie van de Daihatsu Rocky. Deze uitvoering werd door het Italiaanse label Bertone gemaakt met motoren van het Duitse BMW.